$TRY: Kamunun görünmez eli yeniden döviz piyasasında hissediliyor

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 04/08/2023 - Cuma

USDTRY: Kamunun 'görünmez eli' yeniden döviz piyasasında hissediliyor

  • Ne demişler hayatta tek yalan söylemeyen şey matematiktir. Dün, her hafta perşembe günü olduğu üzere, TCMB ve BDDK'nın haftalık bültenlerini takip ettik. 28 Temmuz ile biten haftada, TCMB'nin brüt döviz rezervleri 0,7 milyar dolar artarken altın rezervleri 0,5 milyar dolar azaldı. 9 Haziran tarihinden  Temmuz ayının ortasına kadar rezerv biriktiren TCMB, son 2 haftadır daha fazla döviz satış tarafında görülmeye başlaması ile rezervlerindeki artış eğilimi de durdu. TCMB'nin uluslararası rezervleri geçen hafta 2,8 milyar dolar gerilerken, swap ve kamu dövizleri hariç net rezervler eksi 58 milyar dolar seviyesine yer alıyor. USDTRY kurunun günlerdir 27 seviyesinin hemen altında ve oldukça dar bir bantta yatay kalması, kamunun döviz piyasasına yeniden müdâhil olduğu izlenimi de destekliyor (bakınız grafikler). 
  • Hazır analitik bilanço ile başlamışken, yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatları 1,3 milyar dolar, tüzel kişilerin ise sadece 0,1 milyar dolar artış göstermiş. Bu rakamları direkt döviz alımından ziyade yaz aylarının turizm gelirlerine bağlamak istiyoruz. BDDK verilerine göre, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları büyümeye devam etmiş: söz konusu haftada 3,1 trilyon TL ile rekor kırarken, artış hızında (~ 59 milyar TL) ivme kaybı görüyoruz. KKM, toplam mevduatın yaklaşık %25'ine yaklaştı.  
  • Dün hem KKTC'de hem de Türkiye'de açıklanan enflasyon rakamları Temmuz ayı özelinde beklentilerde yaşanan bozulma dâhilinde rekor kırdı. Normal zamanlarda alışık olduğumuz veri seti yaz aylarında eksi enflasyon idi. Verilerinde kredibilite kaybı yaşayan TÜİK'in Temmuz ayı özelinde enflasyon rakamları, KKTC İstatistik Kurumu ve İstanbul Ticaret Odası ile aynı noktada yer aldı. Aylık manşet TÜFE artışı %9,49 olurken (KKTC %9,90 ; İTO %9,84) yıllık gerçekleşmeyi de %47,83 seviyesine (KKTC %72,81) taşıdı.  
  • TL'nin sepet bazında Temmuz ayında değer kaybının yanı sıra, vergi düzenlemeleri ve ücret artışları enflasyonun arkasında yatan ana nedenler olarak sıralanabilir. Verinin alt kalemlerine baktığımızda, genele yayılan kuvvetli bir enflasyonist baskı ile karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz. Beklentilerde yaşanan bozulma ile fiyatların mütemadiyen yukarıya gittiğine şahit oluyoruz. Otorite, sert faiz artırımı ile talebi hızla soğutmak yerine, krediye ulaşımı (kredi kartı taksitlerine kadar) zorlaştırarak ekonomiyi alernatif bir şekilde soğutmaya çalışıyor. Riskli bir yöntem olsa da (ticari hayatı çok zorlayacak) geçmiş dönemde yapılan politika hatalarının bedeli ödeniyor. 

 Bültenin Devamı İçin Lütfen Tıklayınız