Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 16/10/2024 - Çarşamba
TCMB döviz pozisyonu güçlenmeye, 'kırılganlık' ise azalmaya devam ediyor
- Küresel mali piyasalar dünkü günü satıcılı bir eğilim kaydederek tamamladı. Çin'in ivme kaybeden ekonomisini canlandırmak üzere açıkladığı ve pandemi döneminden bu yana en büyük teşvik paketinin yarattığı alımların yerini yavaş da olsa kâr satışlarına bırakırken, petrol cephesinde ise oldukça sert hareketlerin yaşandığını not etmemiz gerekiyor. İsrail'in İran'a yapacağı misillemede petrol üretim veya nükleer tesislerini hedef almayıp askerî kapasitesini hedef alacağı yönünde haberler sonrası arz kesintisi endişeleri ile geçen hafta 81 dolar seviyesine kadar yükselen Brent cinsi ham petrolün varil fiyatı, dün düşüşünü ivmelendirerek 73,35 dolar seviyesine kadar geiriledi. Petrol cephesinde jeopolitik risklere paralel son dönemde ciddi bir volatilite yaşandığını görüyoruz. Eylül ayının ikinci yarısında Suudi Arabistan'ın pazar payını genişletme yönünde stratejisine paralel Brent petrolün 70 doların altına indiği düşünülürse, OPEC'in petrol talep tahminini bir kez daha aşağı yönlü güncellemesinin de gölgesinde, her ne kadar kısa vadede jeopolitik riskler nedeniyle volatilitenin korunacağı göz ardı etmesek de, orta ve uzun vadede petrolün yönünün aşağıya olacağını düşünüyoruz.
- Petrol piyasasında gerileme elbette dünyanın enflasyonla savaşı veya net enerji ithalatçısı gibi ülkelerin enerji faturası (cari açık) için iyi bir haber olduğunu da göz ardı etmemek gerekiyor. Petrol piyasasında volatilite devam ederken, jeopolitik riskler nedeniyle altının ons fiyatının yeniden 2,670 dolara dayandığını görüyoruz. ABD ekonomisinin aşırı ısınmadan büyümeye devam etmesi nedeniyle FED'in gelecek ay 50 baz puan yerine 25 baz puanlık daha küçük bir faiz indirimi yapacağı beklentileri doları desteklemeye devam ederken, 10 yıllık gösterge devlet tahvil getirisi bu sabah %4,10 seviyesinden %4,00 seviyesine doğru gevşemesi de faiz getirisi olmayan kıymetli madenlerin adeta yardımını koştu. Bu minvalde gümüşün de ons fiyatının 31,60 dolar seviyesine yükseldiğini not edelim. Kıymetli madenler cephesinde geçen hafta yaşanan kâr satışları ardından bu haftanın kapanışının önem arz edeceğini düşünüyoruz. Direnişin parası bitcoin ise bu sabah 67bin dolar seviyesini test ederek iki buçuk ayın en yüksek seviyesine geldi. Teknik mânâda 'asıl' hareketin haftalık olarak 68bin dolar seviyesinin üzerinde temiz bir kapanış ile başlayacağını düşünüyoruz.
- Türkiye cephesinde ise gözler hisse senetleri üzerinde kalmaya dün de devam etti. Neredeyse hafta başı yılın en düşük seviyesini test eden BİST100 endeksi dün bültenimizde belirttiğimiz üzere kritik 8,700 teknik seviyesinden güç alarak tepki yükselişine sahne olmak suretiyle günü %1,9 yükselişle tamamladı. Endeksin günlerdir devam eden adeta serbest düşüşü sonrası dün yaşanan yükselişi tepki alımı mı, dip görüldü mü, düşüş bitti mi şeklinde sorulara cevap vermek için erken olduğunu düşünüyoruz. Dün de bültenimizde belirttiğimiz üzere, sanayide çarklar durma noktasına gelirken, şirketlerin de kârsızlığı ve elbette faiz hadlerinin de yüksek seyri borsanın aşağı yönlü yolculuğunda belirleyici oluyor. Yatırımcının tercihi her geçen gün para piyasası fonlarına doğru meyil ederken, hisse senetlerinin satış baskısına boyun eğmeye devam etme ihtimalini göz ardı etmiyoruz (bakınız grafik).