Makineler Her Şeyi Yaptığında Biz Ne Yapacağız

image

Makineler Her Şeyi Yaptığında Biz Ne Yapacağız

Yazar: Malcolm Frank, Paul Roehrig, Ben Pring

Makineler her şeyi yaptığında biz ne yapacağız diye herkesin okumasını salık verdiğim bu baş ucu kitabında pek çok mesleğin daha verimli, daha etkili ve daha eğlenceli olacağını görüyoruz. Yeni makineler, güvenilir iş arkadaşları olarak görülecek. Ne mi demeye çalışıyorum? Bugün birinin navigasyon sistemi olmadan İngiltere sokaklarıda dolaşmasının ne kadar zor olacağını düşünün. Ya da Wikipedia, Google’a danışmadan herhangi bir konuyu araştırmanın zorluğunu. Yeni dünya düzeninde de yanı başımızda hep bir akıllı makine olacak. Çok net bir şekilde, yeni makine ile, yapay zeka ile, yazılım ile, kod ile, insan performansı şahlanacak. Kitapta anlatıldığı üzere, makineler her şeyi yaptığında, sizin de yapacağınız - yapmak zorunda olduğunuz - çok fazla şey olduğunu göreceksiniz.

Çok çarpıcı bir örnek. 2016 yılında Google geliştirdiği AlpaGo isminde yapay bir zeka, dünya Go şampiyonu Lee Sedol’u gün sonunda yeniyor! Ama karşılaşmanın 78. hamlesinde, Sedol, AlphaGo’yu şaşırtan bir hamle yaparak dördüncü oyunu kazanıyor. Yapay zekayı geliştiren Deep Mind’ın kurucusu, AlphaGo’nun bir insanın böyle bir hamle yapacağını asla düşünemediğini söylüyor. Ne demeye çalışıyorum, AlphaGo, Lee Sedol’u daha iyi bir oyuncu yaptı. Bir insan ile bir makinenin toplamı 3 edecek! Yenen de insandı, yenilen de.

Kitaba göre de bazı işler yapay zeka tarafından otamatikleştirilip yok olacak, evet ama çok daha fazlası geliştirilecek ve zaman içinde gelecekteki istihdamı yönlendirecek milyonlarca yeni iş icat edilecek. Bu işteki gerçek hikaye otomasyon.

1827 yılında Edwin Budding adından bir İngiliz mucidin çim biçme makinesini bulması ile bugün seyrettiğimiz Ronaldo arasında nasıl bir bağ olduğunu düşünün. Budding, ilk çim biçme makinesini Regent’s Park Hayvanat Bahçesine sattığında, yaklaşık olarak 200 yıl sonra Ronaldo adından genç bir futbolcunun sadece düzgün kesilmiş çim üzerinde küçük bir topu tekmeleyip durduğu için 250 milyon sosyal medya takipçisi olacağın herhalde hayal bile edemezdi. Çim biçme makinesi spor endüstrisinin temelinde yatır. Herşey ürünleşiyor, enstrümanlaşıyor. Benim maraton koştuğum ayakkabının altında artık çip var. Bana her kilometrede perfomansımı anlatıyor. Acaba Under Armour milyonlarca sattığı bu ayakkabılardan (artık bir ürün değil enstrüman) topladığı veriyi işlediğinde nasıl bir iş alanının önlerine açılacağını düşünün!

Dolayısı ile yatırımcılara soruyorum: Sizin çim biçme makineniz hangisi?      

Veri artık yeni ekonominin yakıtı! Airbnb zamanında hotelin artık ne anlamı var? Amazom çağında alışveriş merkezi ne ifade ediyor? Tek bir aracı olmayan UBER’i düşünün. Kendi kendine giden arabalar çağında kasko ne anlam ifade ediyor? Somuttan soyuta doğru ilerliyoruz.