TL'de garip bir iyimserlik var! Sahneye bugün BoE çıkıyor

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 24/06/2021 - Perşembe

TL'de garip bir iyimserlik var! Sahneye bugün BoE çıkıyor

  • Son iki gündür, Türk mali piyasalarında adını tam olarak koymakta zorlandığımız bir iyimserlik eğilimi hakim. Dün de bültenimizde belirttiğimiz üzere, ABD'den Türkiye'ye gelecek olan heyetin kaldırdığı bir toz bulutu mu olduğunu sormuş, ama heyetin çantasında Afganistan işbirliği mevzusunun olduğunu Savunma Bakanlığı teyit etmişti.  
  • ABD, Afganistan'dan 11 Eylül'e kadar tamamen çekilme planına bağlı olduğunu açıklarken, ABD'nin Afganistan'da açtığı alanı Türkiye'nin doldurmasına ve bir hususta bir mutabakat çıkacağına kesin gözüyle bakılıyor. Pentagon yetkililerinin bu kapsamda Türkiye'de temasları devam ediyor. 
  • Öte yandan, küresel mali piyasaların da, yavaş da olsa, FED'in neden olduğu olumsuz havayı üzerinden atmaya başladığını not etmek gerekiyor. Amerikan heyetinin yarattığı iyimserlik küresel iyimserlikle birleşince, Türk mali piyasaları iki gündür kayıplarını törpülemeye başladı Umarım, tıpkı Nato Zirvesi öncesi olduğu üzere, yine haberler dedikodu ekseninde kalmaz. Yaşanan iyimserlik tam anlamıyla bizleri tatmin etmese de, Nato Zirvesi öncesi yaşanan iyimserlikte aldığımız USDTRY uzun pozisyonlarımızın bir kısmını bugün hafifletmeyi düşüneceğiz. ABD ile ilişkilerde yeniden olumlu anlamda bir kıvılcım olabilir mi?  
  • Dün bültenimizde, TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun banka genel müdürleri ile yaptığı toplantıdan söz etmiş, Katar ve Çin ile yapılan (15+6) milyar USD büyüklüğünde swap ardından yeni ülkeler ile de swap konusunun gündeme geldiğini paylaşmıştık. Reuters haberine göre, yeni ülkeler arasında Azerbaycan, Malezya, İngiltere ve Güney Kore'nin adı geçiyor. 
  • Takdir edersiniz ki, İngiliz Sterlin'i dışında diğer ülkelerin para birimleri konvertibl değil. Biraz açmam gerekirse, mesela Çin Yuan'ı veya Katar Riyali le yapılan swap işlemleri karşısında TCMB TL veriyor. Alınan bu dövizler, TCMB'nin bilanço içi varlıklarında USD karşılığı ile gösterilerek rezervlere görsel bir güzellik (makyaj) olarak yansırken (pratikte hiç bir işe yaramıyor), bilanço dışı kalemlere ise yükümlülük olarak (alınan dövizler emanet ve vadesinde geri ödenecek) yansıyor. İki para birimi arasındaki faiz makası ise işlemin fiyatını oluşturuyor. Swap işleminin finansal istikrar açısından olumlu bir adım olduğunu söylemek şu anda oldukça zor.

Bültenin Devamı İçin Tıklayınız