Taşlar yerine oturuyor: TCMB 'sahanın' diğer tarafına geçti

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 30/04/2024 - Salı

Taşlar yerine oturuyor: TCMB 'sahanın' diğer tarafına geçti

  • Döviz piyasasında dengelerin son haftalarda ciddi anlamda değiştiğini hep birlikte gözlemliyoruz. Dün USDTRY kuru bankalararası (dijital) piyasada 32,30 seviyesinin eteğine kadar gerilerken, fiziki döviz piyasasının kalbinin attığı Kapalıçarşı'da ise son dönemlerde alıştığımız tersine daha da aşağı seviyelerin test edildiğin görüyoruz. Bu da bizlere fiziki olarak döviz satışının yaşandığını anlatıyor! TCMB'nin ise sahanın 'diğer' tarafına geçtiğini sayıları dili ile de artık çok rahat görebiliyoruz. Şöyle ki, TL'nin değer kaybını frenlemek ya da kurun yükselmesinin önüne geçmek için çok uzun bir süre rezerv 'yakarcasına' kuru savunan (müdahale eden) TCMB, son günlerde kur daha fazla gerilemesin diye alıcı konumuna geçti!  
  • Analitik bilançoya göre, 1-26 Nisan tarihleri arasında TCMB'nin net yabancı para pozisyonu yaklaşık 16,5 milyar dolar iyileşti. TCMB'nin 'brüt' döviz rezervleri son açıklanan verilere göre gerilerken, 'net' rezervlerin ise iyileşmesi zihinlerde soru işareti bırakmış olabilir. Lâkin dün de bültenimizde belirttiğimiz üzere, bunun sebebi TCMB'nin yurtiçi bankalar ile yaptığı swap işlemlerinden kaynaklanıyor. 21 Mart tarihinde yurtiçi bankalar ile yapılan swap işlem hacmi yaklaşık 58 milyar dolar seviyesinden son verilere göre 39 milyar dolar seviyesine kadar geriledi. Yurtiçi banka swap işlemlerin azalması, rezervler arasında var olan net ve brüt ayrımının da kapanmaya devam etmesi anlamını taşıyor. Eğer USDTRY kuru ayın son iş günü olarak bugün 32,3950 seviyesinin altında ayı tamamlarsa, yedi ay kesintisiz yükseliş ardında ilk kez Nisan ayında kurun gerilediğine de şahit olacağız!   
  • Dijital ve fiziki dolar kurunun gerilediği dünkü günde BIST100 endeksi günü %1,7 yükselişle psikolojik 10bin seviyesinin üzerinde ve rekor seviyelerde tamamlarken, bankacılık hisseleri ise yaklaşık %2 yükselişle yine lokomotif görevi üstlendi. CDS risk primi 300 baz puan seviyesinin altına yeniden gerileyerek psikolojik bir eşiğin altını test ederken (olumlu), 10 yıl vadeli devlet tahvilinin bileşik faizi de geçen haftaya nazaran hafif de olsa geriledi. Sakinleme emareleri gösteren kura paralel enflasyonun da içinde bulunduğumuz aylarda zirve yaparak baz etkisinin de yardımı ile artık yönünü aşağıya çevireceğini öngörüyoruz. TCMB'nin para politikası anlamında üzerine düşeni yaptığını (finansal koşulların olabildiğine sıkı olduğunu) bundan sonra 'işin' maliye politikasına kaldığını da rahatlıkla söyleyebilirim.  
  • Reuters anketine göre, Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) Nisan ayında gıda ve hizmet fiyatlarındaki artışın katkısıyla %3,4 artması, yıllık TÜFE'nin Kasım 2022'den beri en yükseğe çıkarak %70,3 seviyesinde gerçekleşmesi lâkin yılsonu enflasyonun ise %43,5 seviyesinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Olumlu gelişmelere paralel aylık enflasyonun olumlu yönde sürpriz yapma ihtimalini göz ardı etmiyoruz! 

Bültenin Devamı İçin Lütfen Tıklayınız