Petrol 32 ayın zirvesinde. Gözler ABD İstihdam (15:30) raporunda!

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 02/07/2021 - Cuma

Petrol 32 ayın zirvesinde. Gözler ABD İstihdam (15:30) raporunda!

  • Dün Resmi Gazete'de görüp bültenimizde kısacık değinme fırsatı bulduğumuz üzere, TCMB zorunlu karşılıklar düzenlemesinde değişikliğe gitti. Yapılan değişikliğin arkasında, TL likiditesinin sıkıştırılması amaçlanıyor. Takdir edersiniz ki, bu da kredi ve mevduat faizlerine olumsuz yönde yansıyacaktır.  
  • Tebliği incelediğimizde, bankaların TCMB'de tutmakla zorunlu olduğu TL karşılığın bir bölümünü döviz olarak tutabilme opsiyonuna (hakkına) sahip oldukları mekanizmaya rezerv opsiyon mekanizması (ROM) deniyor. TCMB bu olanağı dün sıfırladı. Yani artık bankalar TCMB'de faiz maliyeti yüksek olan TL tutmak yerine, maliyeti daha düşük olan döviz tutma imkanın sahip değil. Bu bakış açısıyla, bankalar TCMB'de daha fazla TL tutmak zorunda kalacak olmaları, krediye yönledirebilecekleri TL likiditenin sıkışmasına neden olarak, TL kredi ve mevduat faiz oranlar üzerine yukarı yönlü baskı oluşturabileceğini düşünüyoruz. 
  • Madalyonun diğer tarafında, ROM'un devre dışı kalması ile, TCMB'nin brüt döviz rezervlerinin de azalacağı düşünülürse, TCMB dün bu sorunu da aşmak adına döviz cinsi zorunlu karşılık oranlarını da artırdı. TCMB'nin kararları ardından bu sefer de sahneye BDDK'nın çıktığını görüyoruz. BDDK, kredi kartı taksit sayılarında tüketimi sınırlandırmak adına indirime gitti. Kararı, enflasyon ve cari açıkla savaşma kapsamında ele alıyoruz. 
  • Mali piyasaların gündeminde dün dünya genelinde açıklanan PMI verileri yer aldı. PMI (satın alma müdürleri endeksi) içinde bulunduğumuz döneme ait büyümenin öncü göstergesi olarak yakinen takip ediliyor. Dün bu bağlamda, ISO-Markit işbirliği ile yayımlanan Türkiye imalat sanayi PMI endeksi Haziran ayında 51,3 ile Nisan ayına göre 2 puan yükseliş kaydederek büyüme ile daralmanın ayrıştığı kritik 50 seviyesinin üzerinde yer aldı.  
  • Pazartesi günü TÜİK tarafından açıklanacak resmi enflasyon verisi öncesinde, dün İstanbul için açıklanan İstanbul Ticaret Odası (İTO) enflasyon verisini takip ettik. Haziran ayında İTO'nun TÜFE karşılığı olan geçinme endeksi %0,36 artış kaydederken, bu sonuçla yıllık enflasyon oranı da %16,12 oldu. Üreticiye yansıyan enflasyon ise aylık bazda %3,07 artışla yıllık olarak %25,56 değerini aldı. İTO verisi ile TÜİK arasında kuvvetli olmasa da bir korelasyon olduğunu biliyoruz. Geçen ay İTO verisi covid kapanma nedeniyle yüksek, TÜİK ise düşük gelmişti. Bu ay ise bunun tam tersinin olacağını düşünüyoruz. Enflasyonun piyasa beklentisi ile uyumlu %1,5 civarında aylık artış kaydedeceğini öngörüyoruz. 

Bültenin Devamı İçin Tıklayınız