MB'lerin enflasyon tedavisi, küresel ekonomiyi 'hasta' edebilir

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 30/06/2022 - Perşembe

Piyasalar endişeli: Merkez bankalarının enflasyon tedavisi, küresel ekonomiyi 'hasta' edebilir

  • Dün Türk mali piyasaları gün içerisinde iki ayrı motivasyona sahne oldu. İlki, hisse senetlerinde derin bir satış baskısı görüldü. Bunun arkasında BDDK'nın geçen hafta aldığı şirketler için kredi tebliğinin yattığına kesin gözüyle bakıyoruz. Gerek reel ekonomide, gerekse de ticaret dünyasında, uyguamanın getirdiği belirsizlikler ve kredi akışının durma noktasına gelmesine paralel, bankacılık sektörü önderliğinde genele yayılan bir düşüş gördük. Rakamların dili ile konuşursak, BİST100 endeksi günü %3,6 oranında düşüşle tamamlarken, bankacılık endeksinde kayıp oranı ise %4 oldu. BDDK kararı arından geçen son 3 iş gününde, ana endeks %6, bankacılık endeksi ise %9 düştü! 
  • Reel sektörün Mart sonu itibarıyla 114 milyar dolar net döviz pozisyon açığı olmasına rağmen, BDDK'nın 15 milyon TL'den fazla döviz pozisyonuna sahip şirketlere TL krediye ulaşım için getirdiği dövizini sat kuralı ve bunun denetim ve uygulamasına yönelik devam eden soru işaretlerinin bir müddet daha korunması durumunda, sistemik bir krizin tetiklenebileceğinden endişe duyuyoruz. Reel sektörün döviz satmak bir yana, döviz borçlusu olduğu için döviz alarak risk küçültme ihtiyacının göz ardı edilmesi, şirketlerin finansal yapılarını hırpalayabileceği göz ardı edilmemelidir. Son verilere göre, şirketlerin yurtiçi bankalarda 79 milyar dolara yakın likit döviz varlıkları olduğunu not düşelim. 
  • Dün, TÜİK'in açıkladığı ekonomik güven endeksi, Haziran ayından son 13 ayın en düşük düzeyine geriledi. Detaylar aşağıdaki grafikten de görülebilecek olsa da, uygulamaya alınan yeni ekonomik modelin açıkcası planlandığı doğrultuda gitmediği çok açık bir şekilde görülüyor. Devam eden hiperenflasyon riskinin yanı sıra, hatırlanacağı üzere, tüketici güveni, geçen hafta keskin şekilde gerileyerek veri tarihinin en düşük değerini almıştı. Hûlasa, uygulanan politikalar 'durgunluk' riskinin de arttığını gösteriyor.  

Bültenin Devamı İçin Lütfen Tıklayınız