Kritik hafta: FED nereye kadar ve hangi hızda gidecek?

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 14/03/2022 - Pazartesi

Kritik hafta: FED nereye kadar ve hangi hızda gidecek?

  • Geride bıraktığımız hafta Antalya'da düzenlenen Rusya - Ukrayna dışişleri bakanlarının toplantısından ateşkes konusunda somut bir karar çıkmazken, Cuma günü Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna ile yapılan müzakerelerde pozitif gelişmeler olduğunu belirtti. Elbette, müzakere masasının halen daha varlığının devam etmesi ve Putin'den gelen piyasaların duymak istediği açıklamalar sonrasında küresel mali piyasalar haftanın son iş gününün özellikle de ikinci yarısını olumlu tamamladı.
  • Cuma gününün ilk yarısında, USDTRY kurunun psikolojik 15 seviyesine neredeyse dokunacağı dakikalarda (en yüksek 14,9950 seviyesinden işlem geçti) teyide muhtaç da olsa, kamunun yüklü desteği ile karşılaştı. Bir tarafta Putin'in açıklamaları, bir tarafta kamunun süregelen desteği, diğer bir tarafta ise sosyal medyada dolaşan bir iddiaya göre, TCMB'nin bu hafta Perşembe günü düzenlenecek olağan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik faiz artıracağı haberleri, hızlı bir şekilde USDTRY kurunun 14,65 seviyesine kadar geri çekilmesine neden oldu.
  • Enflasyonun dolu dizgin bir şekilde kuzeye ilerlediği bir ortamda, politika faizinde sinyal etkisi olması açısından yapılacak sembolik bir artışın pek de bir mânâ ifade etmeyeceğini düşünüyoruz. Elbette, ateş olmayan yerden duman çıkmaz atasözünü de bir kenara not etsek de, şu aşamada TCMB'den bir hamle beklentisi içinde değiliz.
  • Bir adım geriye gidelim. Yeni ekonomik model diye adlandırılan bize göre deneyin yegâne amacı faizleri indirmek, TL'yi rekabetçi kılmak ve ihracat ve turizm ile ekonomiyi büyütmek idi. Politika faizinin %19'dan %14'e çekildiğinden beri TL'nin USD karşısında (TRYUSD) değer kaybı Eylül 2021'e göre %45 düzeyinde oldu. Akabinde, Ayşe Teyze'nin enflasyonu %55'e yükselirken, üreticiye yansıyan enflasyon ise %100 aştı. Bunlar fiyatların değişim hızı hayat pahalılığı ile karıştırmayın! Cuma günü bu modelin taşıyıcı kolonu olan cari işlemler dengesinin ise 7,1 milyar dolar açık vererek Aralık 2017'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını not edelim! Hazır enflasyondan söz etmişken, Cuma günü açıklanan TCMB piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu TÜFE beklentisi %34,06'dan %40,47'ye yükselirken, 12 ay sonrasına ilişkin beklenti ise %24,83'ten %26,43'e yükseldi. Hiperenflasyon ihtimalini göz ardı etmeyelim. 
  • Dönelim yeni haftaya. Bu haftanın ana gündem maddesini, FED'in Çarşamba; İngiltere Merkez Bankası'nın ise Perşembe günü düzenleyeceği olağan toplantılar teşkil ediyor. ABD'de son 40 yılın, İngiltere'nin ise 30 yılın zirvesine ulaşan enflasyona karşı, her iki faiz otoritesinin faiz kılıcını çekerek politika faizini çeyrek puan artıracağı bekleniyor. Her ne kadar Ukrayna eksenli belirsizlik jeopolitik anlamında kafaları kurcalamaya devam etse de, özellikle tarımsal ve endüstriyel emtialardaki soluksuz yükseliş, merkez bankalarını tedbir almaya itecek gibi görünüyor.
  • Hülâsa, ABD'de %2 olan enflasyon hedefinin 4 katına ulaşan enflasyon karşısında, 2018 sonrasında ilk faiz artırımına Çarşamba akşamı 25 baz puan ile başlanacağına artık kesin gözüyle bakıyoruz (50 baz puan artışa bu sabah itibariyle %7 ihtimal veriliyor). Devamında ise, her ne kadar şu anda ileriye doğru bakarak konuşmak için erken olsa da, FED'in kademeli bir şekilde faizi Şubat 2023'e kadar %2 seviyesine getirmesi ve enflasyonu dizginlemesi bekleniyor. 
  • Perşembe günü ise, İngiltere'nin faizi Aralık ayından beri üçüncü kez artırması bekleniyor. Emtia fiyatlarında yaşanan yükseliş cebimizi her gün biraz daha yakarken, bu ortamda para politikasının sıkılaşacak olması zorda olan tüketicilerin hayatını daha da zora sokacağını gibi, yükselen faizlerin krediye ulaşımı zorlaştırarak ekonomik büyümeyi de olumsuz etkileyeceğine kesin gözüyle bakıyoruz. 

Bültenin Devamı İçin Tıklayınız