Kaldı geriye cevapsız sorular: TL kredi faiz hangi seviyede?

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 22/12/2021 - Çarşamba

Kaldı geriye cevapsız sorular: TL kredi faiz hangi seviyede?

  • Başkan Kavcıoğlu'nun vermiş olduğu faiz indirim sinyali ardından son 3 ayda TL'de yaşanan ciddi türbülans veya erime sonrasında, Pazartesi günü, Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı ekonomik önlem paketi ve bu paketin içerisinde en büyük öneme sahip dövize endeksli mevduat (DEM) ürünü, piyasa yansıması buldu.  
  • Pazartesi akşam üzeri, Kabine toplantısı öncesinde 18,25 seviyelerinde olan USDTRY kurunun, dün sabah ilk işlemlerde 11'li seviyelere kadar gerilemesi sonrası, kurumsal müşterilerden gelen talebin de etkisi ile kurun yeniden 14,30 seviyelerine kadar yükseliş kaydettiğini görsek de, piyasa duyumlarına ve teyide muhtaç haberlere göre, kamunun da devreye girerek döviz piyasasında boy göstermesi ile arz/talep koşulları 13 seviyesinin altında dengelendi.   
  • TL'nin değer kaybetme eğiliminde olduğu son aylarda, borsa cephesini hep ön plana taşıyarak, hisse senetlerinin arkasında durduk. Yaşanan sert yükselişi, hep bir motivasyon ile yorumlamaya çalıştık: TL'nin değer kaybına borsa göğüs gerdi dedik, dolar bazında ucuzladı dedik, lakin özellikle Bankacılık endeksinde, 1,695 endeks seviyesinin aşağı yönlü geçilme ihtimali belirince, dikkatli olunması gerektiğinin de altını çizdik. Dün devre kesicilerin yeniden çalıştığı günde, BIST100 ana endeksi %8; bankacılık endeksi ise %1,8 değer kaybetti. TL'nin değer kazandığı dünkü günde, bu sefer da tam tersi bir şekilde, borsadan yüklü bir çıkış yaşanmasının sebebini tam olarak bilmesek de, hisse satışından gelen TL'nin döviz talebi doğurduğunu işittik. 
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı, dün yeni adı ile "kur korumalı TL vadeli mevduat" ürününün detaylarını açıkladı. Buna göre bankalar 3, 6, 9 ve 12 ay vadeli mevduat açılabilecek. Mevduat faiz oranı en düşük TCMB politika faizi kadar olacak. Ürün sadece gerçek kişilerle yapılabilecek ve erken kapama durumunda faiz kaybı yaşanacağı gibi, kurun mevduat açıldığı tarihten daha düşük olması halinde anapara aşağı yönlü güncellenecek. Demek ki opsiyon primi bedava değil. Anlaşmayı bozmamak gerekecek! Bankalar, söz konusu vadelere denk gelecek şekilde mevduat açacak, opsiyon primi (yani kurun mevduat faizinden daha fazla yükselmesi durumunda) (aradaki fark) Hazine tarafından karşılanacak.  
  • Ürünün, döviz piyasasında var olan talebin önüne bir yere kadar geçme ihtimali barındırdığını düşünmekle birlikte, mevcut Döviz Tevdiat Hesaplarına (DTH) bozum getirip getirmeyeceğini ise zaman içinde tecrübe edeceğiz. Bir ihtimalle de olsa, yeni döviz talebini azaltması beklenen bu uygulama aslında üstü örtülü de olsa, TL mevduat sahibine ciddi oranda faiz artışı yapılması ile eşdeğer olduğunu tüm çıplaklığı ile itiraf etmek gerekiyor.  
  • Peki tekrar manşetimize geri dönmek gerekirse, TL mevduat dövize endekslendiğine göre, aradaki kur farkını da Hazine üstlendiğine göre, TL mevduat faizinin % olarak tam da nereye denk geleceğini ön göremiyoruz. Soru şimdi geliyor: Bu durumda, tüm TL krediler de mi dövize endeksli olacak? Daha basit sorayım, TL kredi faizini nereye göre belirleyeceğiz? 
  • Pazartesi günü, ekonomik önlem paketi açıklanmadan %24 seviyesine dayanan ve tüm zamanların zirvesine yükselen 10 yıl vadeli gösterge devlet tahvilinin bileşik faizi, döviz piyasasında yaşanan olağanüstü hareke rağmen dünü günü sadece %23,58 seviyesine gerileyerek tamamladı. Kaldı geriye cevapsız sorular. Kurun yükselmesi ile ithal mal fiyatları üzerinde yaşanan geçişkenlikle mal ve hizmet fiyatlarının yapılan zamlar ne olacak? Hazine kur koruması yükünü ne kadar kaldırabilecek? Asgari ücret artışı gibi radikal ve sert kararları da beraber düşünürsek, kamu maliyesi yani bütçeye etkileri ve yansımaları ne olacak? 

Bültenin Devamı İçin Tıklayınız