Günün şarkısı: Teoman 17

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 09/06/2022 - Perşembe

Günün şarkısı: Teoman 17

  • Ne kadar zor bir iş... Milli paranın değer kaybını hergün bu satırlara taşımak! Teoman'ın da şarkısından dediği gibi 17! USDTRY dün gün içerisinde dolu dizgin bir yükselişle 16,64 seviyesinden 17,18 seviyesine kadar yükseldi. Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine toplantısı ardından faizlerle ilgili bilindik açıklaması sonrası, kurdaki yükseliş eğiliminin hız kazanacağını öngörmek için doktora diplomasına da gerek duymuyoruz!
  •  USDTRY kurunun dün gelmiş olduğu seviye, meşhur 20 Aralık günü kaydedilen gün içi patlamayı bir kenara bırakırsak tüm zamanların zirvesine işaret ediyor. Bu bağlamda, yabancı indinde Türkiye'nin risklerini yansıtan 5 yıl vadeli CDS risk primi 775 baz puana yükselerek, 2008 küresel krizi döneminde test ettiği 810 baz puan seviyesine bir adım daha yaklaşmış oldu. CDS'in yükselmesi, başlı başına bir sorun ve temerrüt riskinin de artığına işaret ediyor! İçeride 2 yıl vadeli gösterge bileşik faiz son günlerde neredeyse 2,5 puandan fazla artarak %28,1 seviyesini test ederek hem 2008 küresel krizi dönemini, hem de 2018 Papaz Brunson döneminin de üzerine yükseldi! 
  • Dün dikkatimizi çeken çok ilginç bir gelişme oldu. Uzun bir süredir, TL'deki değer kaybı, ya da aşınmadan korunmak üzere borsayı güvenli bir liman olarak gören yatırımcıların davranışı bizlerde farklı bir beklenti uyandırdı. Daha basit bir yaklaşımla, TL'deki zayıflama, CDS risk primindeki artış ve elbette tahvil faizlerindeki yükselişe rağmen, yurtiçi yerleşikler hisse senedi alarak servet kaybının önüne geçmeyi denediler. Bu bağlamda, güne alışıldık bir şekilde %1 yükselişle ve tüm zamanların yeni zirvesinden başlayan Borsa İstanbul 100 endeksi, son işlem saatine girildiğinde yönünü tam ters tarafa çevirerek günü %4,1 düşüşle tamamladı. Bu bağlamda, bankacılık endeksinde düşüş daha da sert oldu: XBANK endeksi %5,8 düştü. Borsanın sert bir şekilde gerilediği son 1 saatlik işlem diliminde, USDTRY kuru da 17,18 seviyelerindeki zirvesinden gerileyerek 17,08 seviyesine kadar gevşedi. Bu hareketin nedenini tam olarak bilmesek de, gelinen seviyelerin sürdürülemez olması nedeniyle, ekonomi yönetimine yönelik acaba bir beklentinin mi oluşmaya başladığını düşünmeden de kendimizi alamıyoruz.  
  • Belki de son günlerde gündemdeki önemini kaybeden enflasyona endeksli tahvil (EET) mi açıklanacak? Ya da farklı bir senaryo mu gündemde? Ya da bunlar bizim kafamızda şekillenen komplo teorileri mi? İnanın hiç birini bilmesek de, mevcut gidişatın sıkıntılı olduğu çok açık. Bu arada EET'nin açıklanması bile, mevcut sorunları kalıcı değil geçici çözeceğine inandığımızın altını çizelim.  

Bültenin Devamı İçin Lütfen Tıklayınız