Bernanke: Para politikasının %98'i iletişim, %2'si eylemden ibare

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 30/04/2021 - Cuma

Bernanke: Para politikasının %98'i iletişim, %2'si eylemden ibarettir

  • Dün Türk mali piyasaları, günün ilk yarısında, TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nın sunduğu yılın ikinci enflasyon raporunu takip etti. 
  • Piyasalar açısından, rapor içerisinde en önemli başlık olan ileriye dönük enflasyon tahminlerinin yukarı yönlü revize edildiğini gördük. 
  • Sayıların dili ile konuşursak: 2021 sonu yıllık TÜFE artış tahmini %10-14,4 (orta noktası) %9,4'ten %12,2 , 2022 sonu tahmini ise %5-%10 (yine orta noktası) %7'den %7,5'e revize edildi.  
  • Döviz kurunun alevli seyrinin ithal mal fiyatları üzerinden yaratacağı fiyat geçişkenliği de düşünülürse, bizim görüşümüz, 2021 sonu için, enflasyonun hedeflenen aralığın üst bandında gerçekleşeceği yönünde. 
  • Araya bir dip not düşelim. Pazartesi günü TÜİK tarafından açıklanacak Nisan ayı resmi enflasyon rakamlarının, TÜFE'de, aylık bazda %1,8 olması ve yıllık rakamı da %17,2'ye taşıması bekleniyor.  
  • Dönelim enflasyon sunumuna. Sunum esnasında, Başkan Kavcıoğlu'nun, 'şahin' bir üslup takıldığını fark ettik. Enflasyonla mücadele vurgusunu güçlendirmeye çalışan Başkan, hatta bir noktada Ağbal döneminde kullanılan ve önemli bir para politika sinyali olan "ilave sıkılaştırma gerekmektedir" ibaresine de yer vermesi, kısa vadede TCMB'nin gündeminde faiz indiriminin olmadığını gösterdi. 
  • Buraya kadar, her şey planlı, seçilen cümleler kuvvetli ve piyasa dostu olması, haliyle Türk mali piyasalarına da olumlu yansıdı. USDTRY kuru 8,18-8,48 bandındaki sıkışmasının aşağı yönlü geçerek sunum esnasında 8,14 seviyelerine kadar gevşese de, iyimser hava pek de kalıcı olamadı. 
  • Neden mi? Şeytan detaylarda gizli. Başkan Kavcıoğlu, sunum sonrası soru cevap kısmında, konuklardan gelen soruların tümünü okuyarak ve biraz da gergin bir vücut dili ile cevaplandırdı. Sosyal medya ve piyasa dedikodu mekanizmasında, kuvvetle muhtemel soruların önceden kendisine iletilmiş olabileceği algısı güç kazandı.  

Bültenin Devamı İçin Tıklayınız