İlk yarı sonucu: Piyasalar 1 - Powell 0. İkinci yarı Çarşamba'ya

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 10/05/2021 - Pazartesi

İlk yarı sonucu: Piyasalar 1 - Powell 0. İkinci yarı Çarşamba'ya

  • Her ayın ilk Cuması ABD'de açıklanan resmi istihdam raporu, dünyanın en büyük ekonomisinin sağlığı açısından en kıymetli bilgileri verdiğine inanılarak piyasalar tarafından da önemle takip ediliyor.
  • Veri öncesi, Reuters anketine katılan piyasa aktörleri, Nisan ayında, tarım dışı sektörde, istihdam artışının en düşük 650bin, en yüksek ise 2,1 milyon kişi olmasını, işsizlik oranının ise %5,8 olacağını tahmin etmişler. 
  • Gerçekleşme ise büyük bir standart sapmaya neden oldu: Tarım dışı istihdam medyan bazda yaklaşık 1 milyon kişi artması beklenirken gerçekleşme sadece 266bin kişi oldu. Geçen aya yönelik veriler de aşağı yönlü revize edilirken, işsizlik oranı da %6,1 yükseldi. Manşet rakamların, bu kadar büyük bir beklentinin olduğu bir ortamda, beklentiden bu kadar büyük bir oranla sapması, "acaba yanlış mı görüyorum" hissiyatını uyandırdı.  
  • ABD ekonomisinin en basit hali ile çok ısındığı, tahvil alımları ile verilen likiditenin azaltılması (tapering) gerektiği, hükümet harcamalarının enflasyonist olduğu, hatta tarımsal emtia fiyatları ile baz metallerde görülen yükselişin küresel enflasyonun tamtamları çaldığı bir ortamda, faiz artışının da gerekli olduğu en üst perdeden konuşulurken, Nisan ayı istihdam raporu, tek kelime ile şok etti. 
  • Veri ardından, bu kadar parasal desteğe rağmen, Başkan Powell'ın neler hissettiğini düşünmek bile istemiyorum. Bunun da sonucu olarak, tahvil alımının azaltılması ya da faiz artırımı gibi konuları şu aşamada konuşmanın çok da bir esprisi olmadığını düşünüyorum. 
  • Şok niteliğine haiz, bu denli önemli ve yol haritasını değiştirecek güce sahip bir veri ardından, küresel piyasalar yön bulmakta zorlanırken, büyük bir dalgalanma da yaşandı. Bizim ilk takip ettiğimiz, ABD 10 yıllık tahvil faizleri, veri öncesi %1,56 seviyelerinden veri sonrası %1,46 seviyesine kadar gerilese de, kalıcı olamayarak günü yine %1,56 seviyesine yakın tamamlamış oldu (neden acaba?).  

Bültenin Devamı İçin Tıklayınız