Gözler (yarın) ABD TÜFE verisinde. Altın, rekorun kıyısında...

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 13/08/2024 - Salı

Gözler (yarın) ABD TÜFE verisinde. Altın, rekorun kıyısında bekliyor!

  • Küresel mali piyasalar, geride bıraktığımız 'sert' hafta sonrasında yeni haftaya bir nebze de olsa yön bulmakta zorlanarak başladı. Takdir edeceğiniz üzere, gemi büyük bir fırtınayı atlatıp göreceli olarak daha sakin sulara ulaşsa da, henüz sütliman bir ortamdan da söz edemiyoruz. Keza, son dönemlerde ABD'de açıklanan ve ekonominin ivme kaybettiği inancını körükleyen veriler ardından piyasalar yön tayini için yarın ABD'de açıklanacak tüketici enflasyon verisinin büyük bir merakla bekliyor. İstihdam piyasasından son dönemde gelen göreceli zayıf veriler, FED'in enflasyonun belini bükmek adına faiz oranlarını gereğinden fazla yüksek tutarak bu sefer de ekonomide durgunluğa neden olarak yumuşak iniş fırsatını da kaçırdığı endişesini körükleyerek, ya da politika hatası yapmak suretiyle piyasalarda büyük bir paniğe geçen hafta neden olmuştu. 
  • Gelin ilk önce yarın ABD'de açıklanacak kritik enflasyon verisi öncesi 'rakibimizi' tanıyalım. Anketlere göre, Temmuz ayında, hem manşet hem de çekirdek enflasyonda %0,2 düzeyinde bir artış beklenirken, yıllık manşet artışın %3,0'te kalması, yıllık çekirdek enflasyonun ise %3,2'ye yavaşlayacağı öngörülüyor. Beklentilerden daha zayıf bir veri, FED'in artık enflasyonla savaşında zafer ilan etmesi için yeterli olabileceği gibi, en az 25 baz puan faiz indiriminin de kapısını aralayacak. Madalyonun diğer tarafı ise piyasaların kafasının iyice bulanacağını peşinen altını çizelim! Bu sabah faiz vadeli kontratlarına göre, 18 Eylül olağan FED faiz toplantısına yönelik 50 baz puan faizi indirimine %50 ihtimal tanınırken, yılın son üç toplantısına yönelik beklenti ise 100 baz puan olarak görülüyor.  
  • Türkiye cephesinde ise havanın bir miktar da olsa 'tatsız' olduğunu itiraf etmek gerekiyor. Enflasyonu (hastalık) yenmek adına uygulanan antibiyotik tedavisi (faiz) bünyede başka sorunlara neden olmaya başladı. Talebi frenleyip, fiyat artış hızını yavaşlatmayı hedefleyen dezenflasyonist politikalar, uzun bir süre uygulanınca bu sefer de reel sektör üzerinde sorun (yan etki) yaratmaya başladı. Banka bilançolarında kâr rakamları kafaları kurcalarken, açıklanan veriler de reel sektörün her geçen gün biraz daha baskı altında kalmaya başladığını gösteriyor. Şöyle ki, karşılıksız çekin toplam ibraz edilen çek stoku içindeki payı Temmuz ayında %2,6 ile son 5 yılın en yüksek seviyesine gelirken, Türkiye Bankalar Risk Merkezi verilerine göre kredi kartını borcunu ödemeyenler sayısı %100 artarak (bir önceki yıla göre) 142bine yükseldi! Enflasyonla mücadeleyi sadece TCMB'nin sırtına yüklemek ve reel sektörde filizlenen sorunları göz ardı etmemek gerekiyor. Lâkin, enflasyonu dizingilerken bu yan etkileri de kaçınılmaz olduğunun altını çizmek gerekiyor. 

Bültenin Devamı İçin Lütfen Tıklayınız