Gecenin adı: FED!

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 15/12/2021 - Çarşamba

Gecenin adı: FED

  • Türk mali piyasalarında sıkıntılı hava korunmaya dün de devam etti. TCMB dün sahneye çıkmasa da, tahminlere göre 2,5 milyar dolar büyüklüğünde doğrudan satım yönünde piyasaya yapmış olduğu müdahale sonrasında USDTRY kurunun yeniden müdahale öncesi seviyelere geri döndüğünü görüyoruz.  
  • Tarih bu tip başarısız müdahalelerle dolu. Çok da uzağa gitmeye gerek yok. 2014 yılında, kabaca 7 aylık bir zaman diliminde, enerji fiyatlarında yaşanan çöküş (7 ayda Brent petrol %60 değer kaybetti) ile sarsılan Rusya'nın para birimi Ruble, dolar karşısında sendelemeye başlayınca, ciddi boyutta dolar rezervi olan Rus Merkez Bankası piyasalara doğrudan satım yönünde müdahalede bulunarak Ruble'nin dolar karşısında erimesini durdurmaya çalışsa da, (USDRUB paritesi Ekim-Kasım 2014 aylarıda tam da 50 günde %100 yükseldi) bunda başarılı olamayarak faiz oranın %9,5 seviyesinden %17 seviyesine çekmek suretiyle para birimindeki erimeyi ancak durdurabilmişti.  
  • Ne kadar da tanıdık geliyor değil mi? Piyasa dinamikleri ve iktisat teorisi ülkeden ülkeye değişmiyor! Ekonomi bir bilim ise, temel kural ve varsayımlarına inanmak ve riayet etmek gerekiyor! Sermaye hareketlerinin serbest olduğu bir ekonomide hem faiz hem de kurun kontrol edilemeyeceği bir kez daha altını çizerek, aksi yönde ilerleyen ülkelerin büyük krizlerin fitilini ateşlediğini görüyoruz.  
  • Bu bağlamda, TCMB'nin müdahalelerinin rezerv kaybı dışında bir anlamı olmadığına inanmaya devam ediyoruz. Asıl konu günlerdir işlediğimiz üzere, reel negatif getiri ve adım adım yaklaşan enflasyon dalgası. Paranın dolaşım hızı şu aralar oldukça yüksek. Fiyatlar daha da yükselmeden herkes erkene çektiği talebi realize etmeye çalışırken, bir noktada fiyatlar o kadar çok artacak ki (yakında TÜFE %30 seviyesini de aşacak) alım gücü eriyeceği için ekonomik durgunluk kendisini stagflasyon kisvesi altında gösterecek.  
  • Uzun lafın kısası, çok sıkıntılı bir tablo ile karşı karşıyayız. Yeni ekonomi politikası diye adlandırılan bize göre çılgın deneyin, yan etkileri de olacağı mutlaka politika yapıcılar tarafından düşünülmüştür. Hatta, bir adım daha ileri giderse, bunun da kendi kendini besleyen bir döngü ile ülke ekonomisini enflasyon-devalüasyon sarmalına sokacağı göz ardı edilmiş olamayacağını düşünüyoruz.  
  • Bunun da en güzel örneği, dün TÜİK tarafından açıklanan Kasım ayı konut satış rakamlarında gördük. Yurtiçi yerleşiklerin enflasyona karşı korunma arayışı adeta konut satışlarını patlatmış. Kasım ayı özelinde 179bin adet ile rekor kırarken, döviz bazında ucuzlayan TL varlıklara yabancı ilgisi (yabancıya satış) 7,363 adet satış ile rekor kırdı! Bu rakamların zirve olmadığını ve konut yatırımının enflasyona karşı önemli bir korunma aracı olduğu düşünülürse, canlılığın önümüzdeki aylarda da korunacağını tahmin ediyoruz. 

Bültenin Devamı İçin Tıklayınız