Enflasyon ve stagflasyon #loading

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 24/11/2021 - Çarşamba

Enflasyon ve stagflasyon #loading

  • Gemi, her geçen gün bilinmeyen sularda daha da sertleşen bir fırtına ile boğuşuyor. Bu noktadan sonra neler olduğundan ziyade neler olacağına konsantre olmak istiyoruz. 
  • Kefenin her iki tarafının da dengede olmadığı döviz piyasasında dün likidite kayboldu. Pazar alışverişlerinizde sıklıkla görülür: kefenin bir tarafında sebzeler diğer tarafında da ağırlıklar vardır. Bunların eşitlendiği noktada da fiyat oluşur. 
  • Dün kefenin bir tarafında yoğun olarak döviz alıcıları (TL satıcıları) diğer tarafında ise döviz satıcıların (TL alıcıların) çok çok cılız kalması, likiditenin döviz piyasasında adeta kaybolmasına neden oldu. Pek çok fiyat sağlayıcı sağlıklı kotasyon veremezken, ekranlarımızdan fiyatların sıklıklı kaybolduğu, fiyat adımlarının sertleştiği ve dalga boyunun arttığına şahit olduk. 
  • USDTRY kuru, dün gün içinde, tek yönlü işlemlerde, güne başladığı 11,40 seviyesinden doludizgin 13,45 seviyesine varan bir yükselişle yanılmıyorsam en sert gün içi (değer kaybı) yükseliş kaydederek tarihe geçti. Paranın en temel özelliklerinden birisi olan 'değer ölçme aracı' dün TL için ne yazıktır ki kayboldu.  
  • Sebebini bültenlerimizde neredeyse 2 aydır durmaksızın yazıyoruz. TCMB'nin, Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın düşük faiz talebine cevap vererek enflasyonun doludizgin yukarıya gittiği bir ortamda, peş peşe faiz indirimleri ile ekonominin cari fazla üretmesi üzerine kurulan yeni 'deneyi', okuya bildiğimiz kadarı ile, gerçekten de ekonomi cari fazla verene kadar devam edecek gibi duruyor. 
  • Bu tehlikeli deneyin, piyasalar nezdinde yarattığı endişenin yansımaları da her geçen gün döviz piyasasında büyüyerek takip ediliyor. Para politikasının yanlış kulvarda koştuğu müddetçe de, TL'nin değer kaybının devam edeceğine kesin gözüyle bakıyoruz. Şunun da altını peşinen çizmekte yarar var ki, bu kadar belirsiz bir ortamda, ihracatçı mal satmakta, hatta o ihracatı yapabilmek adına ithal etmesi gereken ara malları da alamayacak duruma geliyor. Hülasa, ekonomik faaliyetlerin birçok alanda durma noktasına geldiğini görüyoruz! 

Bültenin Devamı İçin Tıklayınız