Enflasyon kontrolden çıkıyor; piyasalarda çözülme eğilimi hâkim

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 15/07/2022 - Cuma

Enflasyon kontrolden çıkıyor; piyasalarda çözülme (meltdown) eğilimi hâkim

  • Küresel mali piyasalar oldukça zorlu bir dönemden geçiyor. FED'in enflasyon "geçicidir" diyerek yapmış olduğu para politikası hatasının bugünlerde tüm dünya bedelini ödüyor. Enflasyonun kontrolden çıktığı algısının iyice ivme kazanması ile dün küresel mali piyasalarda âdeta çözülme (meltdown) eğilimi hâkim oldu.  
  • FED'in enflasyonla mücadelesinde geç kaldığı ve bir türlü enflasyonun önüne geçemeyerek arkadan koşmaya devam etmesi, yüksek faiz, yüksek enflasyon ve hâliyle durgunluk yani stagflasyon riskini de beraberinde getiriyor. Dün gün içerisinde Brent cinsi petrolün varil fiyatı %5 düşüş kaydetti. Kıymetli madenler cephesinde gümüş %5,5 düştü. Altının ons fiyatı 1,700 dolar seviyesinin altını test etti. Endüstriyel metallerde de durum aynı ve liste daha da uzatılabilir. Doların piyasa kuru 109,2 seviyesine yürüyerek 20 yılın yeni zirvesini test etti. Bunlar elbette siz değerli okuyucularımız için hiç de sürpriz olmadı! 
  • Amacımız felaket tellallığı yapmak elbette değil. Lâkin, bültenlerimizde belirttiğimiz üzere, "küresel piyasaların acı eşiği test ediliyor ve 'kaliteye kaçış' isteği ivmelendi!" Daha önce dile getirdiğimiz bu beklenti ile "piyasalar yeni denge noktasına acı çekerek ilerlemeye" başladı. FED'in enflasyonun gerisinde kalması, 25, 50, 75 derken şimdi de 100 baz puan faiz artırım ihtimalinin belirmesine rağmen enflasyonun hâlen daha arkasından koşmaya devam etmesi, piyasalarda ne var ne yok sat güvenli limana (dolara) sığın eğilimini kuvvetlendiriyor. Enflasyonun önüne geçerek, bozulan beklentileri yok ederek ve en önemlisi yeniden kredibilite kazanmak varken, FED'in uyguladığı 'acemi' para politikası, yarardan çok zarar vermeye başladığını düşünüyoruz. 
  • FED'in olağanüstü toplanarak aspirin tedavisini bir an önce bitirmek suretiyle direkt damardan sert bir antibiyotik ile (tek doz faiz artırımı) bu çileyi bitirmesi gerekiyor (müdahale şart oldu.) Pratikte bu tip şok müdahalelerinin pek çok örneği de var. En taze olanı, Ukrayna sonrası 28 Şubat tarihinde Rusya Merkez Bankası'nın politika faizini %8,5'dan %20 seviyesine bir defada çıkardığı para politikası toplantısı feyz alınabilir. Elbette tek doz antibiyotiğin vücudun başka organlarına yan etki yapabileceği göz ardı etmesek de, aspirinin de şu anda hastaya fayda sağlamadığını da itiraf etmek gerekiyor. 

Bültenin Devamı İçin Lütfen Tıklayınız