Çin büyüme verisi ile piyasalar Mart ayına olumlu başladı...

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 01/03/2023 - Çarşamba

Şubat'ta karalar bağlayan piyasalar, Çin büyüme verisi ile Mart'a olumlu başladı

  • Küresel mali piyasaları, Ekim ayı ile birlikte elde ettikleri iyimser görünümü Ocak ayına kadar korumayı başardı. Lâkin, Şubat ayı ile birlikte açıklanmaya başlayan güçlü makro ekonomik verilerin, enflasyonla savaşta henüz merkez bankalarının işinin bitmediğine işaret etmesi ile küresel mali piyasalar son aylarda elde ettikleri kazanımlarının büyük bir kısmını geri verdi.  
  • Örneğin, ABD'de risksiz faiz olarak kabul gören devlet tahvillerinin getirisi hızla yukarı gelmesi, değeri dolarlar ölçülen tüm finansal enstrümanlar üzerinde baskı kurdu. 1 yıllık ABD tahvilinin getirisi %5 seviyesini aşarken, 2 yıllık tahvil getirisi %4,85 seviyesine yükseldi. 5 ve 10 yıllık tahvil getirilerinin de kabaca %4 seviyesine olduğunu düşünürsek, ABD tahvil faiz eğrisinin kısa vade lehine dönmesi bile piyasalarda resesyon kaygısının ön planda olduğunu gösterdi. 
  • Bu minvalde, tahvil faizleri hızla yükselirken (fiyatlar hızla düşerken), hisse senetleri de süratle değer kaybetmeye devam ediyor. Risk iştahı dendiği zaman akla gelen ABD'nin teknoloji borsası Nasdaq, Şubat ayını %7 düşüşle tamamladı. Yılbaşına göre bakılırsa, hisse senedi yatırımcısının getirisinin yaklaşık yarısınının geri verildiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. 
  • Elbette, tahvil fiyatlarının düşerek -risksiz olarak görülen sabit getiri bir enstrümanın- getirisinin artması sonrasında yıla iyi bir başlangıç yapan ons altın 1,960 dolar seviyesini test etmesi ardından hızla 1,830 dolar seviyesine kadar geriledi. Doların güçlenmeye devam etmesini, kıymetli madenler için pek de iyimser bir gelişme olarak okumuyoruz. Olumsuz havadan nasibini alan bitcoin ise benzer bir şekilde yıla süratla başlayarak 25,250 dolar seviyesine kadar gelmesi ardından 23bin dolar seviyelerine geri çekildi. Bitcoin cephesinde asıl hareketin 28bin dolar seviyesinin geçilmesi ile başlayacağının altını bir kez daha çizmek isteriz.
  • Dün Türkiye cephesinde açıklanan 4.Ç 2022 dönemi GSYH verisi ile birlikte yılın da büyüme oranı netleşti: %5,6. Verinin alt kalemlerini incelediğimizde, üretimin düşük, tüketimin ise erkene çekilen talep nedeniyle (enflasyon) canlı olduğunu, üretmeden tüketen bir ekonomide stokların azaldığını, ücretli kesimin büyüyen ekonomiden aldığı payın yine azaldığını görüyoruz! Bu nasıl bir büyüme o zaman diye sormakta haklısınız. Zaten dünden beri bu konu da çok tartışılıyor. Metodoloji anlamıda, GSYH hesaplamasında belli bir takvim zamanında üretilen tüm mal ve hizmetler mevcut fiyatlarından toplanarak  nominal GSYH ulaşılıyor sonra da deflatöre yani ortalama enflasyonla bölünüyor. Deflatörün tam olarak doğru bir veri olmaması durumunda ise (enflasyon) büyüme oranı da hâliyle yüksek çıkıyor! Enflasyonun tam olarak doğru ölçülmediğinden endişe duyuyoruz. 

Bültenin Devamı İçin Lütfen Tıklayınız