Baltık Kuru Yük Endeksi düşüyor. Dünya ticareti yavaşlıyor

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 28/10/2021 - Perşembe

Baltık Kuru Yük Endeksi düşüyor. Dünya ticareti yavaşlıyor

  • Küresel mali piyasalar dün günü hafif satıcılı bir seyirle tamamladı. Haber ve veri akışında gündemin göreceli sakin, enflasyon cephesine ilişkin beklentilerin ise gergin tarafta kalmaya devam ettiğini gördük.  
  • Türk mali piyasalarına ise, döviz kurundaki volatilite yavaşlayarak devam ederken, son günlerde olduğu üzere, gözler dün de borsa cephesine çevrildi. Borsa İstanbul Bankacılık endeksi XBANK günü %2,9 artışla tamamladı (son 7 günde %11 artış)! 
  • Dünyada ise dikkatler halen daha tedarik zincirindeki kaygılar ve buna bağlı enflasyon sorunu ekseninde cereyan etmeye devam ediyor. Dün bültenimizde grafiksel olarak da gösterdiğimiz ve dünya ticareti için önemli bir gösterge olan Baltık Kuru Yük endeksi son 14 günde %33 değer kaybetti!  
  • Bunu en basit haliyle şu şekilde açıklıyoruz: Pandemi ile üretimin tüketime yetişememesi sonrası bozulan arz / talep dengesi ve çığrından çıkan fiyatların artık alım gücüne zarar vermeye başlaması ile talebin de ivme kaybetmeye yüz tutacağını düşünüyoruz. Yani fiyat artışının duraksamaya hatta düşmeye bundan sonraki süreçte başlayacağına şahit olabiliriz. Bunu hemen enflasyonun düşeceği anlamında yorumlamamak gerekiyor keza ÜFE ile TÜFE arasında her yerde açılan devasa makas, halen daha üreticinin fiyat artışını tüketiciye tam olarak yansıtmadığını gösteriyor. 
  • Baltık Kuru Yük endeksinin başını sert bir şekilde aşağıya çevirmesini son günlerde bültenlerimizde devamlı bir şekilde ele almamızın sebebi aslında çok açık: ticaret dünyada ivme kaybediyor ya da yüksek fiyatlar artık ticareti yavaşlatmaya başladı. Bu bakış açısıyla, talebin de bundan sonraki süreçte yavaşlamaya yüz tutması (alım gücünün darbe yemesi) fiyat artışlarının da kademeli olarak sonunu getirecek. 
  • Bir cümle daha ekleyeyim. Ekli grafiğe bakarak, sebe başına göre hammadde fiyatlarındaki değişimi görebilirsiniz. Bu bağlamda, 72 dolarda açtığımız Brent long pozisyonumuzdan neden 86 dolar seviyesinden kapattığımızı veya neden kıymetli madenlerde kar realizasyonuna gittiğimizi daha iyi anlayabilirsiniz: fiyat seviyelerinde bundan sonraki süreçte kademeli de olsa geri çekilme bekliyoruz. Ucuz kalan gümüş yılın geriye kalanında sürpriz yapar mı hep birlikte göreceğiz. İçimiz 24,85 dolar seviyesinin üzerinde olası günlük kapanışlarda yeniden 'gıdıklanacaktır'.  

Bültenin Devamı İçin Tıklayınız