ABD'de enflasyon gerileyebilir; piyasalar soluklanabilir

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 11/05/2022 - Çarşamba

ABD enflasyonu %8,1'e gerilemesi bekleniyor. Piyasalar sert satışlar sonrası soluklanabilir

  • Reuters'in dün sabah saatlerinde servis ettiği habere göre, TCMB ve BDDK bankalardan kurumsal döviz işlemlerini piyasanın likit olduğu 10:00-16:00 saatleri arasında yapmalarını istedi. Son dönemde, döviz piyasasına yönelik peşi sıra gelen önlemler mevcut olan kırılganlığı biraz daha pekiştirdiğini düşünüyoruz. 
  • Bankaların sunmuş oldukları döviz platformlarının işleme kapatılması, müşterilerin bankaların sunmuş olduğu internet / mobil şubeye yönlendirilmeleri ve bu kanallarda spreadlerin (alım satım marjlarının) açılması ve en son olarak da getirilen 6 saatlik zaman kısıtının yarardan ziyade zarar getirme ihtimali olduğunu not düşmek istiyoruz. Fiyat oluşumu ve aktarım mekanizmasının kaybolması, ister istemez fiyat duyarlılığının da kaybolmasına neden olarak arzulananın tam tersi yönünde sonuçlara sebebiyet verebilir. 
  • Uzun bir süredir kamunun süregelen desteği ile 14,95 seviyesinin altında seyreden USDTRY kuru, yukarıda da söz ettiğim sebeplerin yanı sıra, yurtdışında da havanın ciddi mânâda bozması ile bu sabah 15,33 seviyesine varan bir yükseliş kaydetti. USDTRY kurunda risk yukarı yönlü görülüyor. Teknik bir bakış açısıyla, tarihin en sert işlem çubuğu olan 20 Aralık 2021 tarihi baz alınırsa, 18,40 - 10,25 hareketinin %61,8 düzeltme seviyesi 15,29 seviyesine denk geliyor ve bu sabah bu seviyenin de aşıldığını görüyoruz. Yine teknik bir bakış açısıyla, yükseliş isteği devam ederse, yukarıda 16,48 seviyesine varan bir harket bizleri şaşırtmayacaktır.  
  • Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konut finansmanına yönelik açıkladığı 3 ayrı paket hakkında dün bültenimizde kısaca değinmiştik. İlk kez konut sahibi olacaklara ve döviz/altını bozup konut alacaklara düşük faizli kredi imkanı ile üreticiye inşaat tamamlama desteği getiriliyor. Lâkin, konut fiyatlarındaki yaşanan patlamanın ana sebebi enflasyonun altında kalan faizle yaşanan kurun patlamasının yarattığı maliyet etkisidir. Hatırlamak gerekirse, inşaat maliyet endeksi Şubat ayında yıllık %113 artmış, konut fiyatları ise %90 yükseliş kaydetmişti. Konut fiyatlarında yükselişi durdurmanın da yolunun negatif reel faizle kredi verip talebi yükseltmek olmadığını düşünüyoruz. 
  • Yurtdışı cephede ise yaşanan sert türbülans ara ara dinse de genel olumsuz tema pek de değişmiyor: Enflasyon, savaş ve Çin'deki izolasyonlar. Bu nedenle ortaya çıkan olumsuz hava da ister istemez tüm finansal varlıklarda sert kayıplara neden oluyor. Dün bültenimizde ele almaya çalıştığımız üzere, kredi ile alınan pozisyonların hızla kapanmaya başlaması, küresel çapta likidasyon eğilimine sebebiyet veriyor. Örneğin, Nisan başında 48bin seviyesinde olan Bitcoin dün sabah saatlerinde 30bin doların da altını test etti; bazı alt coinlerde özellikle de stabil coinlerde büyük çöküşler yaşandı. Bu sert hareketler piyasa genelinde olumsuz etki yaratmış olabileceğini göz ardı etmiyoruz. Baz metallerde de durum pek de farklı değil. Demir cevheri ve alüminyum küresel resesyon endişesi nedeniyle sert bir şekilde satış baskısına maruz kalıyor.  

Bültenin Devamı İçin Lütfen Tıklayınız