2020 nasıl başladın böyle? Elazığ, Koronavirüs, Kobe Bryant

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 27/01/2020 - Pazartesi

2020 nasıl başladın böyle? Elazığ, Koronavirüs, Kobe Bryant

  • Üzgünüz. Bu sabah biraz moralsiz başlıyoruz haftaya. Elazığ’ı vuran 6,8 şiddetinde depremin aldığı canların için yaslıyız. Tüm ülkemize geçmiş olsun. 
  • Küresel piyasaların modu, benimkinden pek de farklı değil: Daha yılın ilk 3 haftası yeni tamamlandı. ABD-İran savaşın eşiğinden döndü. Koronavirüsü ivmelenerek yayılıyor. Elazığ’da deprem onlarca kardeşimizin hayatını aldı. Gönüllere taht kuran efsane basketbolcu Kobe Bryant ve kızı helikopter kazasında hayatını kaybetti. 
  • Küresel mali piyasaların gündemine Çin’de ortaya çıkan koronavirüsü adeta oturdu. Hafızlarda bir zamanlar yer alan SARS virüsüne benzetilen korona virüsü, şu ana kadar teyide muhtaç rakamlarca sınırlı kişinin hayatına mal olsa da, tablonun çok daha vahim olduğu hatta biyolojik bir silahtan bile endişe edildiğini okuyoruz. 
  • Çin’de Yeni Yılı nedeniyle, milyonlarca kişinin yola düşeceği düşünülürse, virüsün yayılma riskinin artmasından endişe edilirken, turizmin ise olumsuz etkilenebileceği endişesi de göz ardı edilebilecek düzeyde değil. Virüsün görüldüğü Wuhan şehri karantina altına alınırken, virüsün ABD’ye kadar sıçraması, piyasalar genelinde riskten kaçışı da (risk off) tetikliyor.  
  • Turizm taşımacılık ve haliyle petrol fiyatlarının baskı altında kalması piyasalar üzerinde de baskı unsuru yaratıyor. Çin borsası Şangay, son 7 iş gününde, gün içi seviyelere bırakılırsa, %5,5 değer kaybetti. Öte yandan, ABD-İran gerginliği ile 70 dolar/varil seviyesine yükselen Brent cinsi petrolün varil fiyatı, stok artışı ve virüsün taşımacılık sektörüne sekte vuracağı
Bültenin Devamı İçin Tıklayınız.